Nuotio


Nuotio on sana, mistä tulee mieleen heti ja aina, hyvin ihana ja lämmin olo. Kun edes ajattelee nuotiota, kaikki muu väistyy ja mieli rauhoittuu.

Minulle nuotio on ollut tuttu ihan pienestä pitäen. Lapsena ollessa meillä oli mökki. Siis sanan varsinaisessa merkityksessä, ei siis sellainen mökki, mitä nykyaikana mökillä tarkoitetaan. Se oli mukava pieni saunallinen mökki, ilman mitään mukavuuksia. Vanhemmat opettivat meille lapsille kaikkia käytännön juttuja, joista tulen teko ja sen vaaliminen oli yksi. Osasimme saunan lämmittää jo ihan lapsena, mikä nykymittapuun mukaan olisi varmaan ihan hirveetä, siis jos alle kouluikäinen kantaa puut ja laittaa saunan pesään tulet 🙂 No, toinen oli nuotio. Meillä oli rannassa paikka, mihin aina viritimme nuotion ja siinä sitten veljeni kanssa istuksimme, tulehen tuijottaen. Iltapalaksi makkaraa kärventäen. Sitä tulta kepillä kaiken aikaa kohentaen. Yksi hauskoja huveja oli korsien polttaminen… Niitä rantakorsia, tyhjiä putkia. Toinen pää palamaan tai sillai pikkasen hehkumaan ja sitten varovasti toisesta päästä imu ja wauuuu…. Pössyteltiin savuja.

Nykyisin kun olemme jo keski-ikäisiä, meiltä onnistuu se tulen teko, nuotion teko erityisesti, ihan vaivatta. Niin minä kuin veljenikin, olemme opettaneet sen myös lapsillemme. No, veljeni lapset ovat nuorempia kuin minun, eikä minunkaan lapsista ole asiaan vihkiytynyt oikeastaan kuin Pien mies. Hänkin on saanut osan opeistaan isältään ja on varsinainen taituri tulien tekemisessä. Ei sellaista ilmaa tai tilannetta, etteikö tulia saataisiin aikaseksi. Hänen kanssaan teemme retkiä, joihin mitä useimmiten kuuluu aina se nuotion värkkääminen. Minä roudaan poltettavaa ja hän asettelee ne oikein ja sytyttää. Kun nuotio iloisesti palaa, kaikki on aina niin hyvin. Sitten voi kaivaa repusta evästä ja nauttia monin verroin siitä, että tuli palaa ja kaukana kavala maailma.

tumblr_mg6u401LW81qk6c6ho1_500_large

Pitäisikin taas lähteä….tarina päivässä poikii tekoja!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s